ISSN: 0377-9777 / e-ISSN: 1308-2523
Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi
Hepatit C Virusu ile Enfekte Hastalarda Hepatit B Seroprevalansının Araştırılması [Turk Hij Den Biyol Derg]
Turk Hij Den Biyol Derg. 2017; 74(4): 287-292 | DOI: 10.5505/TurkHijyen.2017.32748

Hepatit C Virusu ile Enfekte Hastalarda Hepatit B Seroprevalansının Araştırılması

Fatma Yılmaz Karadağ
İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: GİRİŞ ve AMAÇ: Hepatit B virusu (HBV) ve hepatit C virusu (HCV) enfeksiyonlarının neden olduğu kronik karaciğer hastalığı, tüm dünyadaki en önemli sağlık sorunlarından biridir. Bu çalışmanın amacı enfeksiyon hastalıkları polikliniğinde takip edilen HCV ile enfekte hastalarda HBV serolojilerinin belirlenmesi ve seronegatif olanların bağışıklanmasıdır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Ocak 2005- Haziran 2010 tarihleri arasında Enfeksiyon Hastalıkları polikliniğinde kronik hepatit C tanısı ile takip edilen hastalardan, hepatit B enfeksiyon belirteçlerinden HBsAg, anti-HBs ve anti-HBc IgG araştırılan hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların demografik bilgileri, intravenöz madde kullanımı ve alkol kullanma alışkanlıkları, kronik böbrek yetmezliği, malignite gibi eşlik eden komorbite faktörler, kanamalı diş çekimi, organ nakli, diyalize girme, kan transfüzyonu ve kadın hastalarda ise kürtaj öyküsü olup olmadığı dosya kayıtlarından incelenmiştir. Hepatit B ve C serolojik profilleri kemilüminesans yönteminin kullanıldığı otomatik makro ELİSA cihazı ile araştırılmıştır.
BULGULAR: Çalışmaya HCV ile enfekte 34’ü erkek (%37) ve 58’i kadın (%63) olmak üzere toplam 92 hasta alınmıştır. Kadınların yaş ortalaması 54,1±14,5 (20-78), erkeklerin ise 53,9±14,.6 (19-85) olarak belirlenmiştir. Olguların 36 (%39,1)’sında HBV ile karşılaştıkları tespit edilirken bunların 27 (%29,3)’sinde doğal bağışıklık, dördünde (%4,3) kronik inaktif taşıyıcılık ve beşinde (%5,4) ise izole anti-HBc IgG pozitiflik saptanmıştır. İzole anti-HBc IgG pozitif olan hastalarda okkült hepatit B enfeksiyonu ekarte edilememiştir. Hastaların 80 (%86,9)’inde kan transfüzyonu, kanamalı diş çekimi, operasyon ve kürtaj gibi risk faktörlerinden en az birisi mevcuttur. Risk faktörü olan kişiler ile olmayanlar karşılaştırıldığı zaman hepatit B bulaşması konusunda iki grup arasında istatistiksel anlamlılık tespit edilmemiştir (p=0,53). Hastalar tarafından kronik böbrek yetmezliği, diyaliz tedavisi, organ nakli, malignite öyküsü ve intravenöz madde kullanımı belirtilmemiştir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Hepatit B açısından seronegatif olan kişilerin aşılanması olası HBV koenfeksiyonlarının hepatit C kliniğini olumsuz etkilemesini engelleyecektir. Bu nedenle HCV ile enfekte olgularda HBV için serolojik inceleme yapılması ve seronegatif olan kişilerin aşılanması gerekliliği bir kez daha vurgulanmaya çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Hepatit C virusu, hepatit B virusu, seroprevalans, bağışıklama

Investigation of Hepatitis B Virus Seroprevalence in Hepatitis C Infected Patients

Fatma Yılmaz Karadağ
Department Of Infectious Diseases And Clinical Microbiology, Goztepe Training And Research Hospital, Istanbul Medeniyet University, Istanbul, Turkey

INTRODUCTION: Chronic liver disease caused by hepatitis B (HBV) and hepatitis C (HCV) infections is one of the major public health issues globally. This study aims to determine the HBV serology of HCV infected patients retrospectively and immunize the seronegative individuals.
METHODS: Among HCV infected attendees of outpatient clinic of Infectious Diseases, patients with determined serologies of HBsAg, anti-HBs and anti-HBc IgG were included in the study between January 2005 and June 2010. Demographic data of the patients, intravenous drug use and alcohol consumption habits, accompanying comorbidities such as chronic renal failure, organ transplantation, dialysis and malignancies, story of unusual bleeding such as tooth extraction and story of abortion in female patients were obtained from the medical records. Serologic profiles were determined with chemiluminescence method by an automated macro- ELISA device.
RESULTS: RESULTS: A total of 92 patients infected with HCV were enrolled in the study including 34 (37%) men and 58 (63%) women. The mean age of women was 54.1 ± 14.5 and men was 53.9 ± 14.6 years. 36 (39.1%) of the patients have encountered with HBV, while 27 (29.3% ) had natural immunity, 5 (5.4%) had isolated anti- HBc IgG positivity and 4 (4.3%) were chronic inactive carriers. Occult hepatitis B infection could not be ruled out in patients with isolated anti-HBc IgG positivity. At least one of the risk factors such as blood transfusion, bleeding tooth extraction, operation and abortion were present in 86.9% of the patients. Hepatitis B transmission rate was similar between people with and without risk factors (p=0,53). None of the patients reported history of chronic renal failure, dialysis, organ transplantation, malignancy and drug abuse.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Vaccination of seronegative individuals for hepatitis B may prevent possible negative influence of co-infection with HBV on clinical course of hepatitis C. Thus, the necessity of serologic examination for HBV infection in HCV infected patients and vaccinating the seronegative individuals has been re-emphasized with this article.

Keywords: Hepatitis C virus, hepatitis B virus, seroprevalence, immunization

Fatma Yılmaz Karadağ. Investigation of Hepatitis B Virus Seroprevalence in Hepatitis C Infected Patients. Turk Hij Den Biyol Derg. 2017; 74(4): 287-292

Sorumlu Yazar: Fatma Yılmaz Karadağ, Türkiye
Makale Dili: Türkçe
LookUs & Online Makale
w